TV-krönika

Sommaren är som vi alla vet den allra segaste tv-säsongen. Såsiga och idisslade program packas på varandra, alla serier har uppehåll, och man finner sig likt en årstidens förrädare längta till höstens gråa vardag, då det åtminstone erbjuds en ordentlig tv-tablå. Så vad göra när man ruttnat på alla gamla vanliga kanalers skåpmat?


För egen del vandrar jag uppåt i kanallistan. Vanligtvis kommer jag sällan längre än filmkanalerna runt plats 30 på digitalboxen, men idag klickar jag mig längre. Kalla mig äventyrlig.


Jag blir sittande framför Discovery Channel. Den finns i mitt medvetande, jag bläddrar förbi den då och då, men jag har inte på allvar tittat på den på länge. Vad jag alltid gillat med denna faktakanal är det späckade innehållet, förmågan att förmedla nyfikenhet kring de ämnen den presenterar – naturvetenskap, historia, djur och natur. Människans stora bedrifter.


Men något har hänt. Det jag tidigare förknippat med kanalen finns numera undanskuffat i systerkanaler som Discovery Science och Discovery Civilisation, medan huvudkanalen, flaggskeppet, nästan uteslutande innehåller populärvetenskapliga och grabbiga program med mer eller mindre tydlig dokusåpastämpel, där dramat kommer i första rum och fakta hittas i någon städskrubb.


En vanlig kväll – och Discovery är full av vanliga kvällar – kastas vi mellan dödsföraktande fiskare i ”Dödlig fångst” och dieseldränkta dönickar i ”American Chopper”, vidare till ännu mer oktan i ”Extrema bilar” och martyrmachismo i ”Extrem överlevnad”. Däremellan kläms in både ett och två avsnitt av kanalens mest populära koncept: de båda tatueringssåporna ”Miami Ink” och ”LA Ink” (älskade av folk som går i tatueringstankar men avskydda av alla tatuerare jag känner) och ”Mythbusters”, ett slags testprogram för korkade nördar där myter synas i sömmarna – det sprängs och skjuts och kraschas, och ibland håller myten och ibland inte. Jaha.


Samtliga dessa program är bra tidsfördriv, vissa är avgjort charmigare än andra, men som helhet känns det tunt. Problemet med Discovery idag är att upptäckarlusten i namnet inte längre betyder något.
Kanalens tveksamma skepnad till trots är det där jag har hittat ett av mina favoritprogram. Det går bara i systerkanalen Discovery HD, och av god anledning. ”Soluppgång över jorden” är precis vad det låter som. Klockan sex varje morgon bjuds tittarna på nästan en timmes högupplöst soluppgång från olika delar av planeten, från Afrikas savanner till Alaskas is. Det är bländande vackert, så enkelt och elegant – ingen berättarröst, ingen musik, bara olika delar av världen som vaknar så sakteliga under solens värmande strålar. Det är ett fantastiskt program att vakna till, oavsett årstid.


Tidigare publicerad i Sydsvenskan.