Fyra recensioner

Waiting for Superman – PPP
Ett bitvis väldigt deprimerande men behövligt dokument om skolans status i USA av Davis Guggenheim, som låg bakom Al Gore-dokumentären An Inconvenient Truth häromåret. Guggenheim utgick från sig själv när han gjorde filmen: Vilken skola ska mina barn gå i? Vad är den viktigaste faktorn för en elevs framgång – är det lärarna, skolan eller barnets uppfostran? Även om hans slutsatser kan ses som drastiska och sensationella väcker de viktiga frågor om utbildningens plats i samhället.

Never Let Me Go – PP
I en alternativ, dyster version av England växer en samling barn upp till unga vuxna bärande på en ohygglig hemlighet. En trio – Kiera Nightley, Andrew Garfield och Carey Mulligan – står på tröskeln till en vuxenvärld dit de aldrig får tillträde. Mark Romaneks film, baserad på en bok av Kazuo Ishiguro, är i grunden en science fiction-historia förklädd till lågmält drama. Det är dystert och grått, men av en god anledning – man berättar om en fundamental, allomfattande sorg.

Let Me In – PPP
Att spela in en ny version av en älskad film är alltid en utmaning, och att göra en amerikansk upplaga av den väldigt svenska skräcksuccén Låt den rätte komma in torde ha varit ännu svårare. Men Matt Reeves har under dessa omständigheter lyckats över förväntningarna. Hans version av berättelsen, som utspelas i New Mexico istället för Blackeberg, baseras mer på rå skräck, men skådespelarinsatserna imponerar, särskilt Chloe Moretz som Abby. Nyinspelningar är bevisligen inte alltid en hopplös idé.

Animal Kingdom – PPPP
Kompromisslöst actiondrama om en yrkeskriminell familj i Melbourne, Australien, som sakteliga snärjs av den lokala polisen efter att de begått ett misstag för mycket. Familjelojaliteten sätts på prov när temperaturen skruvas upp och polisen letar villiga tjallare. Den här australiska succén är baserad på riktiga händelser, och de skildras med en strålande fingertoppskänsla av regissören David Michôd och hans imponerande ensemble av skådespelare. I karaktären Pope finner vi en av årets mest obehagliga sociopater.

Tidigare publicerade i Plaza Magazine.