Fyra recensioner

Client 9: The Rise and Fall of Eliot Spitzer – PPPP
När Eliot Spitzer blev chefsåklagare i New York darrade Wall Street. Den orädde, hetlevrade juristen hade byggt sin karriär på att sätta dit svindlande toppdirektörer, och detta fortsatte även när han blev guvernör i samma stat – tills hans pikanta inblandning i en prostitutionsskandal abrupt satte stopp för karriären. Alex Gibney berättar skickligt historien om det stora demokratiska löftet som tillintetgjordes av sina egna laster, samtidigt som hans mäktiga motståndare hällde vatten på kvarnen.

Flickorna i Dagenham – PPP
En programmatisk och floskelfylld, men samtidigt en sympatisk och verklighetsbaserad historia om orättvist behandlade sömmerskor på en Fordfabrik i England som i slutet av sextiotalet strejkade för att få samma löner som männen, och därmed skrev historia. Sally Hawkins och Bob Hoskins ingår i den begåvade ensemblen, vars spel pendlar mellan trivsam komedi och känslosam dramatik. Regissören Nigel Cole skildrar detta viktiga skeende i jämlikhetens historia flyhänt och tidstroget, om än något anonymt.

It's Kind of a Funny Story – PPP
Ryan Fleck och Anna Boden är filmskaparparet som slog igenom med den lysande Half Nelson för ett par år sedan. Sedan dess har de gjort en film om en lovande baseballspelare, Sugar, och nu ger de sig på en tredje genre, när de filmatiserar en bok om en ung man i New York som frivilligt skriver in sig på en psykavdelning när han drabbas av självmordstankar. På kliniken får han perspektiv på sina problem, och även om storyn är något tunn så räddas den av mestadels utmärkta skådisar, bland dem Zach Galifianakis.

Farbror Boonmee som minns sina tidigare liv – PPPP
Den thailändske regissören med det tungvrickande namnet Apichatpong Weerasethakul gör filmer som få andra – spirituella, vackra mediationer i maklig takt, ofta i underskön naturmiljö på den thailändska landsbygden. Hans senaste är ännu ett kraftprov; en finstämd berättelse om Boonmee, som tillsammans med familjemedlemmar, levande och i andeform, minns tillbaka på sina liv. Weerasethakul frammanar en säregen stämning bland både väsen och personer, en harmoni och försoning som man sent glömmer.

Tidigare publicerade i Plaza Magazine.