Poddhyllan

John Hodgman har gjort sig ett namn som författare av bluffböcker – digra luntor fyllda av falska fakta, nedpräntade i pompös besserwisserstil av en person som sägs besitta all världens kunskap. Titlarna speglar detta: The Areas of My Expertise (2005) följdes av More Information Than You Require (2008).

Hodgman har förfinat sin persona i The Daily Show, där han som ”resident expert” bergsäkert uttalar sig om allsköns ämnen. Helt i linje med böckerna, men också som en syrlig passning till tv-nyheternas ovana att bolla sitt rapporterande mot åsiktsmaskiner.

Böckerna utgör grund för Today in the Past, en podcast utformad som en almanacka (gratis på iTunes). Hodgman läser dagligen upp en historisk anekdot, och det påminner om den sortens kalender i vilken man lär sig ett bevingat ord om dagen – men här är det bara spektakulära lögner. Hodgmans styrka är att framstå beläst och antiintellektuell på samma gång; hylla det skrivna ordet och samtidigt göra narr av det. Det är satir med flera bottnar.

Tidigare publicerad i Sydsvenskan.