Fyra recensioner

Winter's Bone – PPPPP
Debra Graniks redan prisade adaption av Daniel Woodrells okuvliga deckare i amerikansk fattig bergsmiljö är karg, hård och en av årets bästa filmer. Woodrell har gjort det till en specialitet att skildra vit underklass genom ett klassiskt noir-filter, och Granik förvaltar historien om unga Ree och hennes alltmer hopplösa sökande efter sin försvunna far med fullständig kontroll. Jennifer Lawrence i rollen som Ree är ett sällsynt stjärnskott vars integritet och handlingskraft går rakt igenom duken.

Carlos – PPP
Olivier Assayas film om den ökände terroristen Carlos, ”Schakalen” populärt kallad, är en mastodont som trots storleken rör sig över decennier och hanterar politiska intriger, multipla kontinenter och språkbarriärer på ett förvånansvärt snyggt sätt. Framförallt imponerar Édgar Ramírez i huvudrollen som den karismatiske och kallhamrade revolutionären. Ibland känns filmen något sammanfattande, trots en spellängd på knappt tre timmar, men den finns också i en fem timmar lång TV-version för den hugade.

Enter the Void – PPP
Gaspar Noés senaste film visades redan förra året på festivaler, men i en version som var långt ifrån klar. Nu finns Enter the Void till slut i en färdig version, och resultatet är en visuell tour de force, en psykedelisk skärseldsvandring genom ett neondränkt Tokyo. En ung knarklangare dör, och hans osaliga ande svävar över miljonstaden och blickar tillbaka på hans liv. Noé lyckas kombinera känslan från Kubricks 2001 med Jonas Åkerlunds Prodigy-video Smack My Bitch Up på ett sublimt och svindlande sätt.

Howl – PPP
Howl är berättelsen om Allen Ginsbergs episka dikt med samma namn – hur den skrevs, vad som fick beatpoeten Ginsberg att frammana dess form och innehåll – men det är också berättelsen om hur dikten hamnade framför en domstol, anklagad för att vara obscen. Regissörerna Rob Epstein och Jeffrey Friedman har gjort en sevärd dramadokumentär i vilken arkivbilder blandas med dramatiserade scener från Ginsbergs liv. James Franco gör ytterligare en trovärdig rolltolkning som den inflytelserika poeten.

Tidigare publicerade i Plaza Magazine.