Poddhylla

Amerikansk humor har drabbats av en podcastingepidemi. Det tycks finnas något så lockande med detta medium att få humorister kan hålla sig borta från det. Det är lätt att förstå varför – man har fria tyglar, får lyssnarnas odelade uppmärksamhet, och skapar en helt ny relation till sina fans.

Sällan blir det så lyckat som hos Marc Maron. Maron har utöver sin långa komikerkarriär även ett förflutet på Air America, den numera nedlagda progressiva radiostationen i New York, och efter ett par vilsna år har han funnit ny energi i sin podcast WTF (wtfpod.com), i vilken han har långa, personliga samtal med showbizkollegor om neuroser och drivkrafter – alltid filtrerat genom Marons egen narcissism och ångest.


Marons kontaktnät ger honom öppna dörrar hos Sarah Silverman och Louis CK, men de mest spännande konversationerna är med personer du aldrig hört talas om, som Mike DiStefano eller Mike Schmidt, människor med fascinerande livsöden som Maron lirkar upp bättre än vilken Oprah som helst.Tidigare publicerad i Sydsvenskan.