Fred Armisen- I fucking love Sweden...

Fred Armisen är lätt jetlaggad, men pigg och väldigt nöjd över att befinna sig på nordliga breddgrader. Han är i Sverige för att prata om sitt sketchprogram Portlandia, som han skapat och medverkar i tillsammans med Carrie Brownstein, rockmusiker med ett förflutet i inflytelserika riot grrrl-bandet Sleater-Kinney, och som nu är frontfigur i Wild Flag.

Armisen har själv en bakgrund som trummis i olika rockband, men är idag mest känd för sin medverkan i direktsända TV-underhållningen Saturday Night Live, en amerikansk humorinstitution på NBC där han är inne på sin tionde säsong som fast ensemblemedlem - en evighet i ett program som har en närmast manisk omsättning av medarbetare.

- Men det känns inte som tio år! Varje vecka är en utmaning, det är ett program i ständig förändring. Jag inser att jag inte kan vara kvar där hur länge som helst, men jag är närmast oförmögen att planera mitt liv ändå, så det är inget jag tänker på, säger komikern.

Att Brownsteins och Armisens humoristiska kortfilmer, som de började göra under namnet Thunderant mest för att roa sig själva under turné- och sändningsuppehåll för några år sedan, skulle leda till en TV-serie tycks också vara resultatet av en serie lyckliga omständigheter.

- Vi har varit vänner länge, och ville göra något kreativt ihop. Men att starta ett band var uttjatat, vi ville göra något annat. Att filma små sketcher kändes mer udda, och därmed roligare. Men vi visste inte vad vi skulle göra med dem, så vi lade upp dem på vår hemsida och sedan ledde det ena till det andra.

Portlandia utspelar sig i Portland, Oregon, en stad som de senaste åren fått en image i USA som ett centrum för allsköns alternativa kulturer och progressivt leverne. På gott och ont, såklart - huruvida man uppfattar staden som en tillflyktsort för den moderna, medvetna människan, eller som en outhärdligt självgod hipsterkoloni, ligger i betraktarens öga. Det är denna ambivalenta inställning till staden som Brownstein och Armisen använder som bas för sina satiriska sketcher. Armisen vidhåller dock att deras kärlek för staden dominerar över cynismen. Brownstein bor sedan länge i Portland, och varje sommar när SNL har uppehåll åker Armisen dit från New York och hälsar på.

Men det är något med Portlandia som gör att den geografiska hemvisten spelar mindre roll än man först kan tro. Förutom att sketcherna i sig är roliga så fångar duons iakttagelser något i samtidens specifika uttryck som går bortom Portlands stadsgränser och blir till komiskt allmängods, vilket också seriens popularitet vittnar om.

Sketcher om ängsliga hipsters, urspårad återvinning och en borgmästare som “kommer ut” som basist i ett reggaeband kan många skratta till oavsett om de bor i Portland eller Malmö. Att baksidan med många samtidsmarkörer skulle innebära att Portlandia snabbt känns daterat är enligt Armisen inget som går att planera för.

- Vi kan inte hänga upp oss på att vara tidlösa eller inte ha med populärkulturella referenser som är inaktuella om två år. Jag kan fortfarande titta på gamla SNL-avsnitt från sjuttiotalet där man pratar om politiker som jag aldrig hört talas om - men det är fortfarande roligt! Det enda vi kan göra är att försöka vara roliga här och nu.

Hade ni föreställt er att programmet skulle kunna funka även utanför USA?

- Vi hade ingen aning om hur Portlandia skulle tas emot, vare sig i USA eller utomlands. Vi blev överlyckliga när vårt pilotavsnitt ledde till en serie, och jag kan fortfarande inte riktigt fatta att vi nu spelat in en andra säsong. Att jag sitter här i Sverige och pratar om programmet känns helt overkligt.

Vad säger folk i Portland om Portlandia?

- Alla är otroligt positiva, de vet att vi inte gör narr av dem. Folk låter oss bo hos dem, spela in hos dem. Vi har fått ett fantastiskt bemötande. Det är ganska överväldigande.

Martin Degrell

En kortare version av den här intervjun publicerades i Sydsvenskan 2012-02-10.